XXL flessen!

Eggnog

 

 

 

 

 

Cocktail recept

 

Eggnog

 


Eggnog is een cocktail dat symbool staat voor warme familiebijeenkomsten en gezellige feestdagen. Het eggnog recept bestaat uit romige en rijke mix van eieren, melk, room, suiker en specerijen zoals nootmuskaat en kaneel. Deze traditionele feestelijke drank wordt vaak gedronken tijdens de winter- en vakantieseizoenen, vooral in Noord-Amerika. Eggnog wordt vaak alcoholvrij geserveerd maar soms wordt het ook versterkt met rum, whisky of brandy, waardoor het een nog warmere en feestelijke smaak krijgt. Met zijn mooie aroma's en smaken brengen eggnogs een vleugje traditie en gezelligheid naar elke bijzondere gelegenheid.

 

◊ Wist je dat de VS op 24 december een 'national eggnog day' heeft? ◊ 


Het eggnog recept

 

Het recept eggnog bestaat uit de volgende ingrediënten.

  • 4 grote eieren
  • 1/3 kopje kristalsuiker
  • 2 kopjes volle melk
  • 1 kopje slagroom
  • 1/2 theelepel vanille-extract
  • 1/2 theelepel gemalen nootmuskaat
  • Optioneel: 1/4 kopje rum, whisky of brandy voor een alcoholische twist
  • Extra nootmuskaat voor garnering

Eggnog maken doe je door de stappen hieronder te volgen.

1. Scheid de eieren en plaats de eidooiers in een grote kom. Klop de eidooiers samen met de kristalsuiker tot het mengsel licht en luchtig wordt.
2. In een aparte pan verwarm je de melk op middelhoog vuur tot het net begint te sudderen. Haal de pan van het vuur.
3. Voeg langzaam de hete melk toe aan het eidooiermengsel, terwijl je constant roert om te voorkomen dat de eieren stollen. Giet het mengsel vervolgens terug in de pan.
4. Verwarm het mengsel op laag vuur, onder voortdurend roeren, totdat het iets is ingedikt en de temperatuur ongeveer 71°C (160°F) bereikt. Dit zorgt ervoor dat eventuele bacteriën in de eieren worden gedood. Haal de pan van het vuur.
5. Roer de vanille-extract en gemalen nootmuskaat door het mengsel. Als je een alcoholische eggnog wilt, voeg dan nu ook de rum, whisky of brandy toe en roer goed.
6. Laat het eggnogmengsel afkoelen tot kamertemperatuur en zet het vervolgens minstens een uur in de koelkast om het volledig te laten afkoelen en op smaak te laten komen.
7. Klop de slagroom stijf in een aparte kom. Vouw voorzichtig de geklopte slagroom door het afgekoelde eggnogmengsel tot alles goed gemengd is.
8. Serveer de eggnog gekoeld, gegarneerd met een vleugje gemalen nootmuskaat.


Geniet van deze heerlijke en feestelijke eggnog! En vergeet niet om te proosten op goede tijden en gezellige momenten.

Ben je op zoek naar alcoholvrije cocktails of kant en klare cocktails? Bekijk deze dan op onze website.De geschiedenis van de eggnog: lekker voor in de koude wintermaanden

De geschiedenis van eggnog is niet volledig opgehelderd maar het lijkt te dateren uit het middeleeuwse Europa. Het oorspronkelijke recept stond bekend als "posset". Dat was een warme, romige drank gemaakt van melk, eieren en bier of wijn. Dit werd vaak gedronken als een verwarmend en voedzaam drankje tijdens de koude wintermaanden.

Naarmate de drank evolueerde werd het recept verfijnd en verfijnder. In de 17e eeuw kwam eggnog naar Amerika, waarschijnlijk door Engelse kolonisten. Daar kreeg het zijn kenmerkende ingrediënten: eieren, melk, suiker en rum, brandy of whisky.

In de koloniale tijd in Amerika werd eggnog een populaire drank bij feestelijke gelegenheden en vooral tijdens de kerstperiode. Het werd beschouwd als een luxe drankje omdat eieren, melk en sterke drank vaak duur waren en niet voor iedereen beschikbaar waren. Hierdoor kregen eggnogs in het algemeen een speciale status.

De cocktail werd een belangrijk onderdeel van de Amerikaanse kersttraditie en het eggnog recept verspreidde zich door de jaren heen over het hele land. Met variaties afhankelijk van regionale voorkeuren en beschikbare ingrediënten wist het drankje iedereen wel te trekken.

Tijdens het verbod in de Verenigde Staten (1920-1933) werd eggnog soms illegaal verklaard vanwege het gebruik van alcohol. Dit weerhield mensen er niet van om het te blijven maken en te drinken. Na de opheffing van het verbod keerde eggnog terug naar zijn glorieuze status als een geliefde feestdrank.


Wat is eggnog?

Eggnog is een romige feestelijke drank gemaakt van eieren, melk, room, suiker en specerijen zoals nootmuskaat en kaneel. Het wordt vaak geserveerd tijdens de winter- en vakantieseizoenen, vooral in Noord-Amerika. De cocktail kan zowel warm als koud worden gedronken. Er bestaan meerdere eggnog recepten met of zonder alcohol.


Ontdek hieronder een aantal van onze andere cocktails