XXL flessen!

Hoeveel glazen uit een fles wijn?

Hoeveel glazen uit een fles wijn?

Er zijn een aantal factoren om rekening mee te houden. Hoeveel glazen je uit een fles wijn kan halen, is afhankelijk van meerdere elementen. Wij van Dirck3 vinden het uiteraard belangrijk dat je zo goed mogelijk van je wijn kan genieten, en in deze blog kom je erachter hoe je dat kan doen! Er zijn namelijk een aantal belangrijke factoren waar je rekening mee kan houden:

Het formaat van de fles

Er zijn verschillende formaten wijnflessen op de markt. Deze variëren van standaard flessen van 750 ml tot magnums van 1,5 liter. Zelfs nog grotere flessen zijn mogelijk. Een simpele en logische stelling luidt: hoe groter de fles, hoe meer glazen wijn je eruit kan halen! Veel mensen denken dat flessen rode wijn doorgaans groter zijn dan flessen witte wijn. Dit is echter absoluut niet het geval. De standaard maat voor flessen wijn is 75 cl.

Grootte van het glas

De grootte van het wijnglas heeft ook invloed op het aantal glazen wijn dat je uit een fles kunt halen. Als je bijvoorbeeld kleinere glazen gebruikt, kunt je meer glazen wijn uit een fles halen. Bij grotere glazen, en dus grotere porties, zijn dit minder glazen.

Schenkmaat

Hoeveel glazen uit een fles wijn?

Uiteraard is de schenkmaat ook van belang. Schenk je vollere glazen, dan zal je minder glazen uit je fles halen. Gebruik bijvoorbeeld de aanbevolen schenkmaat van 125 ml per glas. Je kunt zo meer glazen wijn uit een fles halen.

Na deze voorbeelden genoemd te hebben. Laten we eens nagaan hoeveel glazen wijn je uit een standaard fles van 750 ml kunt halen. Over het algemeen kan je het volgende verwachten: je haalt tussen de 5 en 6 glazen wijn uit een fles. Het is afhankelijk van de grootte van het glas en de schenkmaat.

Als je een magnum fles van 1,5 liter hebt, haal je tussen de 10 en 12 glazen uit een fles. Voor dubbele magnums van 3 liter kan je tussen de 20 en 24 glazen wijn halen.

Naast de reeds genoemde voorbeelden zijn er nog andere factoren. Het aantal glazen wijn dat uit een fles gehaald kunnen worden, worden ook beïnvloedt door de volgende overwegingen:

Wijntype

Het type wijn dat je schenkt kan ook van invloed zijn op het aantal glazen dat je uit een fles kunt halen. Rode wijn wordt over het algemeen minder vol geschonken dan witte wijn, omdat rode wijn vaak meer tannines en alcohol bevat. Daarom haal je uit een fles rode wijn vaak iets meer glazen, dan uit een fles witte wijn.

Schenksnelheid

De snelheid waarmee je wijn schenkt, heeft ook invloed op het aantal glazen dat je uit een fles haalt. Als je de wijn te snel schenkt, kan er meer lucht in het glas terechtkomen, waardoor er minder wijn in het glas past.

Restjes wijn

Als je niet alle wijn uit een fles schenkt, kan er een restje overblijven dat niet genoeg is voor een volledig glas. Het is belangrijk om deze restjes wijn niet weg te gooien. Je zou ze namelijk kunnen gebruiken voor een later moment. Je kunt de restjes in een wijnfles met een wijnstopper bewaren of in een vacuüm afsluitbaar systeem. Dit kan oxidatie voorkomen.

Daarnaast is het ook belangrijk om te onthouden dat het aantal glazen wijn dat uit een fles wijn gehaald kan worden, kan variëren, afhankelijk van de gelegenheid. Als je wijn schenkt tijdens een formeel diner, kan het zijn dat je minder glazen wijn per fles schenkt dan wanneer je wijn schenkt tijdens een informele bijeenkomst met vrienden.

Bovendien kan het aantal glazen wijn dat je uit een fles kunt halen, ook afhangen van jouw persoonlijke voorkeuren. Daarin kan de wijnervaring belangrijk zijn die je wilt bieden aan jouw gasten. Als je wilt dat jouw gasten meer tijd hebben om van hun wijn te genieten, kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om kleinere glazen te gebruiken. Om vervolgens minder wijn per glas te schenken.

Uiteindelijk kan worden vastgesteld dat het aantal glazen wijn dat uit een fles gehaald kunnen worden, afhankelijk zijn van verschillende factoren. Over het algemeen kan men tussen de 5 en 6 glazen wijn uit een standaardfles van 750 ml halen, maar dit kan variëren. Afhankelijk van het wijntype, de schenkmaat, de grootte van het glas etc.

Bubbelwijnen zijn erg lastig in te schatten

Je kent het wel, op een verjaardag meerdere glazen Champagne inschenken. Vaak komt door de vele hoeveelheid koolzuur, veel inhoud over de rand van het glas. Een tip van Dirck3 is om het Champagne, Cava of Prosecco glas schuin te houden bij het inschenken. Zo voorkom je dat de drank omhoog schiet, en er dus niks verloren gaat. Ondanks het lastige inschenken zijn de bubbelwijnen wel ideaal om te schenken op feestelijke gelegenheden. Je schenkt namelijk geregeld kleinere glazen als het om mousserende wijn gaat. Hierdoor kan je op een voordelige manier al je gasten van een lekker glaasje bubbels voorzien!

Bestel jouw fles wijn bij Dirck3!

Wij van Dirck3 hopen dat je na het lezen van deze blog, meer over het onderwerp te weten bent gekomen. Natuurlijk hoort een glas wijn vooral lekker te zijn. Desalniettemin is het leuk om te weten hoeveel glazen er in een fles wijn zitten. Een Champagne of een lekkere fles wijn van 75cl? Bij Dirck3 zit je altijd goed. Bestel dus nu jouw fles wijn bij Dirck3 in de webshop en kijk hoeveel glazen jij uit je fles wijn kan halen!?